НАШЕ МЕСТО, НАША ПЛАНЕТА, НАША ОДГОВОРНОСТ
17.09.2011

Глобална еколошка кампања, Clean up the world-Очистимо свет 2011, протеклог викенда успешно је промовисана у Србији. Под мотом: наше место ..наша планета ..наша одговорност, више десетина хиљада волонтера, ученика, студената, извиђача, чланова других еколошких покрета и група грађана уз подршку локалних власти, медија, јавних личности и промотера - Медијске еколошке мрежа Србије ЕКОполис, учествовало је у уређењу животног простора. По речима Драгана Видојковића, националног координатора ЦУW кампање у Србији, „активности чишћења окупиле су и ове године добровољце који су заједно радили на достизању јединственог циља, било да је то одношење смећа са заједничких простора као што су паркови, канали или плаже, садња стабала, очување воде или јачање еколошке свести кроз образовне програме. „Очистимо свет” није само једнодневна активност- каже Видојковић. Она служи као катализатор за сталне промене у приступу и обичајима који морају постати начин живота у будућности.

Централна ЦУW активност је ове године одржана у Нишу. У спомен парку „Бубањ“, под покровитељством Градске општине Палилула, учешће у кампањи су у раним јутарњим сатима приступили извиђачи из Бора, Велике Плане, Пирота, Врања, Крушевца и Ниша у оквиру програма 27.извиђачког купа „Краљ Петар-Први“. По традицији са извидјачима су били и заменик старешине Савеза извиђача Србије Момчило Шарковић и председник Скупштине Градске општине Палилула Милан Ђурђевић, који су са извиђачима разговарали о актуелним еколошким питањима

Представници Коалиције невладиних организација Града Ниша: Мој Бубањ, Пулс, Дечијег еколошког покрета Ниша, Асоцијације за урбану екологију, Мултимедијалног удружења уметника Цар Константин, студенти и професори Института Екоман, удружења „Пуззле“, чланови Ротари клуба Ниш-Наиссус, Покрета Зелених Ниш, Волонтерског центра, Зелене мреже, уз подршку тима ЕКОПолиса и запослених ЈКП „Горица“ радили су на неколико локација у овом парку који се простире на површини од преко 42 хектара парковне површине. Прво је очишћен простор „мале позорнице“. Овде су представници организација симболично засадили шест стабала бора. Затим се наставило са уређењем Амфитетра и Летње позорнице, прилазних стаза спомен комплексу „Бубањ“. Сакупљено је око 0,5 тоне отпада (пластика, хартија, метал..) и евидентиране су одређене локације које су на мети вандала и несавесних грађана. По оцени Бобана Микића, члана Већа Градске општине Палилула и ова активност је потврдила моћ организација цивилног друштва. Наша општина помаже невладин сектор и подржава њихове пројекте. У том циљу недавно смо потписали и меморандум о сарадњи који нашу сардњу треба да учврсти.

Студенти Природно математичког факултета-група за биологију и екологију, обележили су ЦУW активност уређењем дворишта факултета.

Кампању је подржало и ЈКП Медијана, које је партнер ЕКОполис мреже и промотер ЦУW активности. Соња Поповић, руководилац службе за заштиту животне средине и одрживи развој у овом комуналном предузећу информисала је јавност да је у оквиру светске кампање ''Цлеан Уп Тхе Wорлд'', у суботу и недељу, од 7 до 17 сати Медијана отворила капије градске депоније ''Бубањ''. Грађани су били у могућности да бесплатно одложе све врсте безопасног отпада на депонију (шут, кабасти отпад, комунални отпад). На овај начин одложено је преко 3,5 тоне отпада.

Осим покровитеља, Градске општине Палилула и Града Ниша, ЦУW активност 2011 су подржали и ЈКП Наиссус, Градска топлана Ниш, ЕПС-Југоисток, Полицијска управа Нис, Дунав осигурање.

Овогодишњу кампања, коју у Србији већ девет година промовише медијска еколошка мрежа Србије-ЕКОполис, обележена је активностима и у другим градовима Србије. Покрет горана Војводине овим поводом окупио је волонтере у акцији уредјења излетишта Стражилово код Сремских Карловаца. Учествовало је око 100 волонтера. У овој ЦУW активности, на чишћењу  стаза од подножја Стражилова до споменика Бранку Радичевићу и платоа око споменика,  учесатвовали су запослени Ерсте банке, Националног парка "Фрушка гора", Јавног комуналног предузећа "Белило", Туристичке организације Сремских Карловаца и чланови Покрета горана.

Ову активност не можемое посматрати само као сакупљање смећа већ за многе као први корак ка подизању свести о већим еколошким проблемима са којима смо данас сви суочени – кажу у Медијској еколошкој мрежи Србије ЕКОПОЛИС, координатру ове планетарне еколошке грађанске иницијативе у Региону. „Свака локална средина процењује своје потребе и могућности извођења ЦУW активности-формира локалне комитете кампање од добровољаца-волонтера и ради по утврђеном програму-наглашава Драган Видојковић, председник ЕКОполиса. Концепт ЦУW активности чишћења је јединствен и веома утиче на квалитет живота у одређеној средини јер подстиче припаднике заједнице да преузму одговорност за заштиту околине коју деле. Овде није потребна интервенција надлежних Министарстава или локалних власти.

Кампању Цлеан уп тхе Wорлд је покренуо Иан Кирнан из Сиднеја, након учешћа у трци једрењака једноседа око света 1986\1987 године. За време трке Кирнан је био запрепашћен загађеношћу океана. По повратку у своју луку Сиднеј, одлучио је да нешто учини и покрене акцију чишћења Аустралије, земље у којој је рођен. У протеклим годинама, акција је од локалне активности главног града Аустралије доспела је до глобалне светске еколошке кампање. У Србији а затим и у Нишу је први пут организована 1994.године. Од 2002.године ЦУW кампању у нашем региону координира медијска ЕКОполис мреза.

Галерију фотографија можете погледати на facebook страници екополис мреже.